Reisverslag Bowspring training Oostenrijk

Wanneer NIETS ALLES BLIJKT TE ZIJN…

Dit jaar reisden we naar Oostenrijk voor onze jaarlijkse Bowspring training, gegeven door Desi Springer en John Friend.  Een klein dorpje in een wijnstreek waar niets zou zijn. Geen winkels, cafeetjes of restaurant. Helemaal niets.
Wonderbaarlijk is dat dit kleine Oostenrijkse dorp een bloeiende Bowspring community  heeft van 200 studenten die wekelijks Bowspring lessen volgen in de Studio waar onze training plaatsvond.
Christian Wimmer en Dinah Pannos (in het midden op onderstaande foto) zijn het bruisende hart van deze studio.

Zorgvuldig hadden we onze koffers gepakt, want als er NIETS is moet je ALLES meenemen 😉 zo nam Petra haar handspresso-apparaat mee voor het geval er geen “goede” koffie zou zijn, en …..ok ook  een melkschuimer tje voor haar plantaardige cappuccino’s. Sommige gewoontes zijn hardnekkig.
Nadat we geland waren in Wenen staarden we ellenlang naar de loopband in afwachting van onze koffer waar “alles” in zat, tevergeefs “alles” bleek niet met de vlucht meegekomen te zijn. De koffer stond nog in Amsterdam.

de lost and found dame…

Bij de balie voor vermiste bagage zat een Oostenrijkse dame die ons hielp. Ze deed haar best maar van harte ging het niet. Ze vroeg hoe lang we in het plaatsje Engabrunn zouden blijven. We vertelden haar dat we daar waren voor Yoga (bowspring) training en ineens begon ze te stralen. Nadat Petra grapte dat alle yogakleding van Laura in de koffer zat en dat zonder koffer het Nude Yoga zou worden, begreep deze dame meteen hoe belangrijk het was dat de koffer snel geleverd zou worden. De koffer kreeg onmiddellijk de status “URGENT”

Met de trein vanuit Wenen reisden we naar Engabrunn, waar we konden aanschuiven bij het diner, de eerste van vele heerlijke vegetarische en biologische maaltijden. Sylvia, de zus van Chirstian, heeft 8 dagen lang voor 50 mensen zowel ontbijt, lunch en diner verzorgt. Voor ons was dit vooruitzicht om alleen maar aan hoeven te schuiven een retreat op zichzelf. Het was een hartelijk weerzien met  de Bowspringers uit heel Europa die we tijdens eerdere training hadden leren kennen.

 

De volgende ochtend begonnen we om 7.30u met een ochtendwandeling door het prachtige heuvelachtige landschap, we zagen hazen, herten en hoorden salamanders ritselen in de struiken. Dit zou een dagelijks ritueel worden, een wandeling van 1 a 1,5 uur voor het ontbijt.  

De Bowspring lessen waren dagelijks van 10.00u – 12.30 en van 14.30u-17.00u.  Vijf uur Bowspring per dag!
Het eerste weekend was een basis workshop waarbij ook lokale Bowspringers aanwezig waren. Achteraf waren deze 2 dagen workshops voordat de 6 daagse training Deep Dive begon voor ons heel fijn om te wennen en door de eerste weerstand heen te bewegen.

deep dive training

De workshops met Desi en John zijn altijd intensiever dan een “gewone” les omdat ze ons vaak  maar 1x per jaar zien tijdens deze trainingen, willen ze dat de tijd die we met elkaar doorbrengen transformerend is. 

Na het weekend begon op maandag de Deep Dive training met 46 Bowspringers uit 16 verschillende landen. De eerste dag stond in het thema van de vragen: Waarom ben je hier? Waar ga je heen? Waar ben je nu? In Bowspring bewegen we richting harmonie en lichtheid  in het lichaam, in je hart en hoofd. De bestemming is niet het doel, maar geeft de richting aan waar we naar toe bewegen. Wanneer we ons fixeren op het doel streven we naar perfectie. Het is niet perfectie om na te streven maar te bewegen in de richting die NU meer harmonie brengt. Hoe weet je of je de juiste richting op beweegt.

 • Wanneer je minder pijn hebt
 • Je lichter voelt
 • Je sensitiever wordt
 • Je aandachtiger wordt
 • Je meer geduld met jezelf (en anderen) hebt
 • Je meer compassie voelt.
 • Je meer verantwoordelijkheid neem voor jouw welzijn

Voor ons een fijne reminder, om iedere dag naar een klein beetje meer harmonie te bewegen.

De volgende ochtend les vond plaats in een prachtig park behorend bij het Kasteel. Buiten onder de verkoeling van een monumentale boom beoefende we de Roots Practise. Een level 1-2 Bowspring serie. De natuur is een van de meest effectieve manieren om te aarden en in de beoefening van de Roots- serie ontmoet je ieder aspect van jezelf.

Ook al hadden we onze yogamatten meegenomen in het park werden die al snel weg geschoven omdat het zo fijn en natuurlijk voelt om met je handen en voeten contact te maken met de aarde.We merkten dat iedereen blij werd van het buiten zijn en dat intensievere houdingen met meer lichtheid tegemoet getreden werden. Een van mijn favoriete herinneringen is het beeld van 46 volwassen die radslagen maakten in het gras en ook het huppelen Bowspring style was onvergetelijk.Het buiten Bowspringen had een verjongende werken op iedereen en een kinderlijke blijheid kwam naar boven.

We hebben zoveel geleerd in deze 8 dagen dat het teveel is om hierover te schrijven. Dit zijn een aantal highlights

 • We leerden over de werking van het zenuwstelsel en dat wanneer het zenuwstelsel kortsluiting maakt je soms niet eens meer kan horen wat iemand zegt, je hoort alleen nog maar bla bla bla… Je systeem kan niet meer alle input verwerken.  Daarom is voor beginners vaak 30 minuten Bowspring per dag genoeg.
 • Oefeningen voor nek en whiplash klachten
 • Diverse ademtechnieken waaronder van Wim Hof, Buteyko en Dao-adem.
 • Core (buik) training Bowspring style!! Waar we zelf heel enthousiast van werden 😉
 • Over de spiralen en zijwaartse spiralen in Bowspring.
 • De werking van de hersenen, o.a het executieve deel van de hersenen en waardoor deze werking verstoord kan zijn.
 • De functie van tonus in het lichaam 
 • Bindweefselmassage.

Op dag 5 maakten we de ochtendwandeling met de hele groep. We liepen naar een mooi uitzichtpunt waar John Friend een lezing over ontwaken hield, de verschillende stappen in het ontwakingsproces.  Mooie metafoor vond ik in dit verhaal dat een verlichte meester die de top van berg bereikt heeft niet boven op de berg blijft maar weer terug naar beneden gaat om anderen de weg te wijzen. In deze tijd is de maatschappij gericht op individueel welzijn wat helaas niet duurzaam is. Pas wanneer we allemaal wel-ZIJN is er sprake van een duurzame maatschappij. Een maatschappij in harmonie. Dat is de richting waar me met zijn allen naar toe bewegen.

Een bijzondere ervaring was om 8 dagen lang samen te zijn met een grote groep mensen die allemaal gericht zijn op harmonie. We denken zelf dat de tekst op de wc-rollen; Lama no Dram, hierbij geholpen heeft 😉 

talentenshow!

De een na laatste avond was er een talentenshow gevolgd door een dansavond. Dit was superleuk en de optredens bij de talentenshow waren vol passie, vanuit het hart en sommige ook hilarisch! 

De Nederlandse Bowspring docent Daan Dragt (wonend in Berlijn) voerde een one-man show op waarbij het verhaal van Bomeo en Julyengar opvoerde, waarbij de afkomst van de curvy Bomeo in lijnrecht contrast stond met de rechtlijnige achtergrond van Julyengar.

Ook wij hebben meegedaan met een optreden van de Bowspring Housewifes die een zwaar leven hebben met alle dagelijkse huishoudelijke taken die ons na het retreat weer te wachten stonden. We hebben de groep geleerd hoe je de relatie met je radiant heart kunt bewaren in de transitie naar het dagelijkse leven.  Ook dit leverde hilarische taferelen op.

Tot zover ons reisverslag! 

Harte groet, 

Petra en Laura

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *