Pleisters plakken of de oorzaak aanpakken?

Het pleister plakken syndroom.

Pleisters zijn een briljante uitvinding vind ik (Petra). Ze zijn super handig vooral met kleine kinderen.
Mijn kinderen vragen soms al om een pleister terwijl ze amper een schrammetje hebben. De pleister is een fijn moment om even legitiem te huilen, te klagen of zielig te zijn. Je hebt ook bewijs, kijk maar een pleister. Vaak nog even een extra knuffel er bij of een kusje erop. En het leed is snel geleden.

Maar wat als je nou “pleisters” blijft plakken terwijl je steeds struikelt omdat je veters los zitten?  Het zou effectiever zijn om te leren om je veters te strikken zodat je er niet meer  over struikelt en je dus geen pleister meer nodig hebt. Super logisch toch?

de “pleisters” die grote mensen gebruiken.

Pleisters zijn een hulpmiddel, ze lossen een acute situatie op en daar zijn ze heel goed voor. Maar als je merkt dat je steeds vaker een pleister nodig hebt om iets te “bedekken” dan is het effectiever om naar de oorzaak te kijken. Dus hoe ontstaat de verwonding, blessure, klacht of trauma.

Dit is niet per definitie de “makkelijke” weg.  Het vraagt aandacht, liefde, integriteit en verantwoordelijk om te kijken naar hoe je jezelf “pijn” doet.
Stel jezelf de vraag; wat is nodig? Het antwoord zal zeker zijn dat je iets anders doet/probeert dan je tot nu toe gedaan hebt.

ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan – Pippi Langkous

de yoga-pleister

Echt heel veel mensen hebben rug, schouder of nekklachten. Deze klachten kunnen zowel een fysieke als emotionele oorsprong hebben. En vaak een combinatie van beiden.
Rug, schouder en nekklachten komen vaak door een bepaald houdingspatroon. Bijv. veel zitten, ronde rug, staartbeen omlaag, hoofd naar voren. Deze klachten kunnen ook ontstaan door staan met overstrekte knieën of het bekken te ver naar voren dragen. Vaak is de voorzijde van het lichaam gesloten, wat ook gebeurd wanneer je op je telefoon kijkt. Of de achterzijde van de bovenrug is gesloten doordat de schouders naar achteren bewegen en de schouderbladen naar elkaar toe bewegen.

Deze fysieke klachten zorgen ervoor dat Yoga booming business is geworden. En aangezien iedereen het ook te druk heeft is een uur per week op de yogamat een heerlijk moment voor jezelf geworden.
Yoga kan als een pleister ingezet worden, het verlicht de acute klachten en je voelt je na een les fijner en meer ontspannen. Ook ervaar je verbetering van je fysieke klachten.
Er is niks mis mee om te kiezen voor een pleister ipv te kijken naar de oorzaak van de klacht. Zolang het een bewuste keuze is neem je ook de verantwoordelijkheid voor deze keuze.

liefde, aandacht, integriteit en verantwoordelijkheid.

Maar wat als je jezelf liefdevolle aandacht geeft? Integer bent naar jezelf en je handelingen en daar de volledige verantwoordelijkheid voor neemt?
Wat als jij de expert over je lichaam, leven en welzijn wordt?
Is het dan nog mogelijk om terug te keren naar patronen die jezelf op korte of lange termijn schaden? Nee, dat zal niet meer mogelijk zijn.

onderzoeken, vragen stellen, zelf de expert worden.

In onze maatschappij zijn we zo gewend dat alles ons hapklaar voorgeschoteld wordt. We consumeren en consumeren. We vertrouwen op witte jassen, wetenschappers, de overheid en zelfs ons als yogadocenten.
Of we denken: iedereen doet het dus het zal we goed zijn.

Wil je werkelijk een blijvende verandering bewerkstelligen en jezelf fysiek en emotioneel sterk, vitaal en in balans voelen?
Stel dan vragen! Wat kan ik verwachten als ik dit doe? Wat zijn de verwachtingen op korte termijn en wat op lange termijn?
Neem een andere route? Doe dingen die je nog niet eerder hebt gedaan, die misschien minder mainstream zijn.

wij verkopen geen pleisters!

Wij zijn geïnteresseerd in jou, niet in het verkopen van pleisters. Dus als jij zelf verantwoordelijkheid wilt nemen en wilt onderzoeken hoe je blijvende veranderingen kunt creëren die je meer vrijheid en levensenergie geven, dan kijken wij graag met je mee.

Anderhalf jaar geleden zijn we (Laura en Petra) overgestapt naar het beoefenen en lesgeven van Bowspring i.p.v. Yoga. We ontdekten dat bepaalde yogahouding fysieke klachten verergerden en niet meer uitgelijnd voelden met ons lichaam. We zijn op onderzoek gegaan naar wat onze lichamen kon helen. Dat hebben we gevonden in de Bowspring methode.

Dus heb je een vraag, een klacht of een trauma waar je steeds weer tegen aanloopt en ben je benieuwd hoe wij je daarin kunnen ondersteunen? Stuur ons dan een bericht via onderstaand contact formulier. Of klik op de volgende link om meer te lezen over Bowspring en de oriëntatiemaand.

 

Fysieke en emotionele opening door Bowspring

In deze blog vertel ik over mijn Bowspring reis en hoe ik nu na anderhalf jaar Bowspring beoefening voel ik hoe ik zowel fysiek als emotioneel meer open aan het worden ben. En hoe Bowspring ook jou kan ondersteunen hierbij.

Het begin van de reis.

Anderhalf jaar geleden begon mijn Bowspring reis in Berlijn. Daar volgden Laura Pijnenborgh en ik onze eerste Bowspring workshops. Onze wereld stond op zijn kop.
Niets was zoals we het eerder gedaan hadden, de houdingen, bewegingen en uitlijning waren totaal nieuw voor ons en vreemd. Na afloop van de eerste workshop voelde mijn lichaam totaal anders zoals ik nog nooit eerder had ervaren. Het voelde goed en mijn hoofd was volledig stil. Stel je een trein voor die altijd een bepaald spoor volgt, je ziet en voelt dezelfde dingen keer op keer en dan ineens wisselt de trein naar een onbekend spoor en reis je naar plaatsen in jezelf waar je nog nooit eerder bent geweest.

Herinner jij je allereerste rijles nog?

Ik wel! Wat leek het autorijden ingewikkeld in het begin. Zoveel dingen om rekening mee te houden, spiegels, schakelen, remmen, gas geven, richting aanwijzers, auto’s van alle kanten, fietsers, voetgangers, stoplichten en verkeersborden. Mijn oksels waren niet droog tijdens mijn eerst autorijles.
Maar nadat ik mijn rijbewijs behaald had en regelmatig auto reed, werd het een automatisme. Een nieuwe gewoonte die geïntegreerd was in mijn lichaam. Deze nieuwe vaardigheid opende ook een andere wereld voor me. Ik ervaarde vrijheid, kon gaan waar ik heen wilde.

De eerste Bowspringlessen kunnen voelen als die eerste rijles. Alles is nieuw en veel waar je op moet letten. Maar net als met autorijden, zodra je alle “regels” kent en je oefent vaak dan kost het geen inspanning meer. Het gaat vanzelf. Een nieuwe wereld opent zich. Je lichaam zal opener aanvoelen, dynamischer en je zult meer focus en lichtheid ervaren in dagelijkse bewegingen en handelingen.

In onderstaand filmpje zie je hoe Bowspring je leert om je hart te openen door de ribbenkast in alle richtingen uit te zetten en de ribben omhoog te bewegen.

De herstructurering van het lichaam.

In het eerste half jaar tot jaar leerde ik de Bowspring houdingen en uitlijning. Het was en is een onderzoek in mijn lichaam. Wat is mijn standaard (onbewuste) houdingspatroon? Wat zijn mijn houdingsgewoontes? Met welke onbewuste patronen bezeer ik mezelf. Ik ontdekte dat ik een dominant been had en dat door mijn gewoontehouding ik daarmee regelmatig mijn SI gewricht ontwrichtte, wat behoorlijk pijnlijk en hardnekkig was.
Door dit soort klachten werd ik me bewust: waar kan ik nog meer aanwezig zijn, waar kan ik nog meer verantwoordelijkheid nemen voor mijn bewegingen, aandacht en lichaam.

Bindweefsel beweegt zich terug naar haar oorsprong.

Bowspring geeft richting aan het bindweefsel en spieren. Laten we als voorbeeld de bovenbenen nemen. Bij de meeste mensen zijn de spieren aan voorkant van het bovenbeen sterker ontwikkeld dan de achterkant van been. Hetzelfde met onze armen. In Bowspring leer je hoe je een uniforme spierspanning kunt creëren in het hele lichaam. Dit betekent dat de spieren rondom naar het bot toebewegen. Alsof de spieren de botten omarmen. Dit heeft o.a. een kalmerend effect op het centrale zenuwstelsel en zorgt voor meer stabiliteit in botten en gewrichten.

Ook het bindweefsel beweegt terug naar haar oorsprong, dus dichter naar de spieren en de botten. Dit geeft naast meer stabilieit en bewegingsmogelijkheden ook een gevoel van draagkracht. Je kunt jezelf dragen! In de goede en minder goede momenten die het leven biedt.

Het schoonspoelen van het bindweefsel.

Doordat het bindweefsel zich terug beweegt naar haar oorsprong vind er ook een energetische reiniging plaats. Ons bindweefsel heeft namelijk ook een beschermende functie. Het vangt de eerste klappen op en zal deze klap/aanslag verspreiden om de schade op een specifieke locatie te beperken.
Bij een fysieke val bijvoorbeeld raakt je met een lichaamsdeel de grond, maar het lichaam zal uit bescherming de impact daarvan verspreiden naar meerdere locaties in het lichaam. Dit gebeurt via het bindweefsel. Dit gebeurd niet instant, maar na een val kun je na verloop van tijd klachten gaan ervaren op andere plekken in het lichaam.

Zo is het het ook met alle trauma’s waarmee we te maken krijgen in ons leven. Deze trauma’s worden opgeslagen en verspreid in en door het bindweefsel. Het bindweefsel heeft hier een beschermende functie.
In de eerste twee jaar van de Bowspring beofening spreekt Desi Springer, de oprichtster van de Bowspring methode over de energetische reininging van het bindweefsel. Ze noemt het “het spoelen van het bindweefsel.”

Momenteel zit ik zelf in deze fase. Ik ben niet echt iemand die makkelijk huilt. Door de Bowspring merk ik dat ik vaker en makkelijker huil. En dat dat ok is. Het voelt als een ontlading zodat gestagneerde energie weer kan stromen.
Ook ben ik in nieuwe lagen van oude thema’s/trauma’s belandt waarvan ik dacht dat ik ze allang opgeruimd had. Ik voel me nu open om daar opnieuw naar te kijken, omdat het nog steeds in mijn bindweefsel en lichaam opgeslagen blijkt te zijn.

Draagkracht.

Een andere reden waarom ik mezelf daar nu opnieuw voor kan openen is omdat ik ook voel dat ik mezelf nu kan dragen door de uniforme tonus van spieren en bindweefsel. Ik weet dat ik de verbinding met mijn hart ten alle tijden open kan houden. Er is een nieuw niveau van innerlijke draagkracht in mij ontstaan om mezelf op fysiek en emtioneel niveau te openen.

De reis vervolgt….

Net als het leven is Bowspring een reis die zicht blijft ontwikkelen en ontvouwen. Een deze reis treden we met open hart tegemoet.
Het lijkt me fijn om jou te ontmoeten in de Bowspring reis en je daarbij te begeleiden! Heb je door het lezen interesse gekregen in Bowspring? Lees dan meer over de Bowspring oriëntatie maand

 

<3 groet
Petra Kool

 

En ze leefde nog lang en gelukkig….

Gefeliciteerd! Je bent moeder geworden!

Je lichaam heeft een fantastische prestatie geleverd! Het heeft in 9 maanden tijd een kindje laten groeien in je buik en vervolgens heb je dit kindje op de wereld gezet en nu ben je de trotse moeder van een wolk van een baby. En je leefde nog lang en gelukkig.

Het zou een sprookje kunnen zijn

Maar veel vrouwen hebben in die eerste maanden of soms juist pas maanden of jaren na de bevalling last van allerlei klachten die niet zo sprookjesachtig zijn…
– urine verlies bij springen, lachen, niesen of dansen
– zwaar gevoel in bekkenbodem
– onderrug pijn
– schouder en nekklachten
– hoofdpijn
– verzakkingen

dragen & Voeden – verander je houding, verander je lichaam

Help je lichaam herstellen en heb er de rest van je leven plezier van! Want dragen en voeden doe je dagelijks meerdere keren en hoe je dit doet is van grote impact op het herstel van je lichaam.

Dragen – Staan

Komt de linker foto je bekend voor?
Veel vrouwen hebben bij het staan de gewoonte om het bekken naar voren te duwen en de billen samen te knijpen.  En wanneer ze hun baby dragen duwen ze buik en bekken als het waren onder de baby. Deze gewoonte geeft heel veel druk in de buik en de organen drukken op de bekkenbodem. Je bekkenbodem kan in deze houding niet goed functioneren en de bilspieren bewegen omlaag in plaats van actief te zijn. Daarbij leunt de borstkas vaak naar achter en het borstbeen valt naar binnen. Dit dagelijks doen geeft vroeger of later in je leven klachten zoals boven vermeld.

Voeden – zitten

Ik moet eerlijk bekennen dat ik veel zo gevoed heb. Heel charmant 😉 Mijn energie level en nog niet zo sterke spieren maakten dat ik lekker onderuit in de bank zakte om te voeden.  Ik had geen idee dat ik mijn lichaam eigenlijk belastte op deze manier.
In deze houding worden de buikorganen ingedrukt, er is weinig ruimte voor de adem en er is veel druk op de bekkenbodem. En de houding- spieren ondersteunen niet dus vaak ontstaat er spanning in schouders en nek. Als je kindje elke 3 a 4 uur drinkt en je zit zo, of een variatie hier op, dan wordt je lichaam daar op de lange duur niet blij van.

sprookjes bestaan – het goede nieuws!

Je hoeft niet elke dag een uur te sporten of honderdduizend keer per dag je bekkenbodem aan te spannen om weer sterk en fit te worden! Sterker nog, de vraag is hoeveel je daarmee wint als je dagelijkse gewoonten lijken op de linker foto’s hierboven….

Je kunt nu meteen en in ieder moment je lichaam helpen beter te herstellen! Sterker en vitaler en lichter te worden. Door je dagelijkse houdingen aan te passen. Door je spieren en bindweefsel de juiste richting te geven waardoor ze jou optimaal kunnen gaan ondersteunen bij alles wat je doet! Op de rechter foto’s zie je hier een voorbeeld van.

Wat zie je op de rechter foto’s?

Deze houdingen zijn gebaseerd op de Bowpspring uitlijning waarbij de borstkas licht en ruim is, de buik lang, het bekken naar achter beweegt voor een gezonde tonus van de bekkenbodem , de wervelkolom heeft natuurlijke welvingen voor sterke rugspieren en support  en actieve bilspieren die omhoog bewegen (ipv omlaag) en zo het bekken en de onderrug stabiliseren.
In het begin zul je best moeten wennen en zul je spieren voelen die inactief geworden waren en nu aan het werk moeten. Maar dat is wat je herstel gaat bespoedigen en energie gaat geven.
Zo worden deze dagelijks terugkerende activiteiten je therapie of training. Gratis en voor niks.
En geloof me: je hebt er de rest van je leven plezier van!

Tot slot een filmpje van een korte serie met baby Bow ( de pop die me assisteert bij de mama&baby lessen)

 

Wil je ook ervaren hoe Bowspring je kan helpen bij het vinden van herstel en balans na je zwangerschap en bevalling? Kom dan naar een van de lessen bij de YogaStudio

maandag          9.30u Mama&Baby Yoga
donderdag     20.30u Bowspring voor mama’s – herstel&balans

Ik wens je een vitaal en gelukkig leven!

Laura

Laura Pijnenborgh geeft lessen voor zwangeren en mama’s, gebaseerd op de Bowspring principes van uitlijning.  De YogaStudio Den Bosch is de eerste studio in Nederland waar deze revolutionaire nieuwe bewegingsmethode wordt gegeven worden door docenten Petra Kool en Laura Pijnenborgh. Meer over Bowspring lees je hier

Wat kun je verwachten wanneer je Bowspring beoefent?

 • Lichtheid
 • Energetische reiniging
 • Groeiend zelf- bewustzijn
 • Moed en compassie

Na een maand van regelmatige Bowspring beoefening kunnen nieuwe studenten een duidelijke verbetering in hun dynamische houding verwachten en een toename van de volgende kwaliteiten:
Een toename van bewustzijn in hun houdingspatronen en psycho-emotionele patronen.
Meer mentale focus, concentratie en zelfbeheersing.
Meer compassie, zelfacceptatie en geduld voor het proces van ontwaken.

Fysieke voordelen na een maand Bowspring beoefening:

 • Vermindering van chronische pijn
 • Vermeerdering van gevoel van lichtheid
 • Vermeerdering van kracht
 • Smallere taille
 • Meer gevoel voor sensitiviteit.

In het begin merken studenten meestal positieve effecten in hun houdingspatronen in de eerste 10 uur na een kennismakingsles. De basis informatie over Bowpsring kan aangeleerd worden in een aantal uur, maar het vraagt meer tijd om op neurologisch vlak de nieuwe Bowspring houding te verwerken.
Om je gewoonte-houding, waarin onze diepliggende patronen verankerd zijn te veranderen naar de Bowspring houding vraagt weken en maanden regelmatige beoefening.

De Bowspring beoefening, vooral in de orientatie periode, is niet altijd makkelijk. Er zijn 3 uitdagingen die de meeste nieuwe studenten zullen tegenkomen tijdens hun eerste Bowspring-ervaring.
In het kort, de Bowspring methode is uitdagend en in het begin zal de uitlijning verwarrend voelen omdat het zo anders is dan de standaard modellen.
Het vraagt ook om simpele bewegingen te maken met specifieke delen van het lichaam, zoals de achterkant van het lichaam, die je nog nooit eerder geprobeerd hebt. Dit kan je geduld beproeven omdat nieuwe neurologische verbindingen er een aantal weken over doen om te groeien.
Tot slot, Bowspring onthult onbewuste mentale en emotionele patronen die in het begin oncomfortabel kunnen zijn om mee geconfronteerd te worden.

Voor nieuwe studenten is een eerste Bowspring les als in een donkere kamer lopen in een huis waar je nog nooit eerder bent geweest.
De Bowspring uitlijning is zo anders dat in de eerste oriëntatie periode het kan zijn dat je de weg voor je niet zo duidelijk ziet.

Daaraan toegevoegd, de specifieke uitlijning en akties in Bowspring leiden tot meer zelf-kennis betreffende houdingsgewoonten en patronen. Deze patronen moeten eerst geopenbaard worden om ze te kunnen veranderen.
Het is een zegen om onze onbewuste gewoonten in onze lichaamstaal, houding, beweging, gevoelens en gedachten te kunnen zien.
Wanneer we eenmaal deze patronen zien die ongezond zijn en ons niet dienen, kunnen we een “gezondere” richting kiezen.
Deze vrijheid om te kiezen kan gevoed worden door de wilskracht om een patroon te veranderen. We leren om het te voelen, te onthullen en daarna te helen.
Bewustzijn en vermeerdering van sensiviteit is de eerste stap in de cyclus van leren en helen.

De Bowspring-beoefening is een re-calibratie van diepliggende patronen van lichaam en geest. Het vraagt tijd voor het zenuwstelsel om zich aan te passen aan deze veranderingen. Daarom is het niet aan te raden om de eerste keer te verwachten dat de les/beoefening vertrouwd of makkelijk zal aanvoelen.
Nieuwe studenten worden geadviseerd om tijd te nemen om de orientatie-periode van 1 maand waarin je 2 of meer lessen per week volgt te volbrengen.

Een andere reden dat de oriëntatie periode minimaal een maand duurt is omdat het lichaam tijd nodig heeft om zich aan te passen, te helen en de significante veranderingen die de studenten doormaken tijdens een Bowspring beoefening te integreren.
Voldoende tijd voor rust en zelfzorg is ook belangrijk terwijl de studenten de krachtige methode van Bowspring aanleren.

Verwacht niet meteen om voldoende voordeel of begrip van de Bowspring methode te ervaren , dit zal pas plaats vinden na minimaal 10 uur Bowspring beoefening gedurende een periode van een maand.
Nieuwe studenten hebben deze tijd nodig om zich bewust te worden van hun inzichten in hun eigen houdingsvoorkeuren en gewoontes. Ze observeren hun verbetering in hun houding en pshycho-emotionele neigingen in deze eerste maand.
Zonder deze orientatie periode, zal een nieuwe Bowspring student waarschijnlijk te weinig begrijpen van de Bowspring-beoefening om deze beoefening door te zetten.

Zodra nieuwe studenten hun vooruitgang in hun gezondheid ervaren door de Bowspring beoefening is het moeilijk om bewust terug te keren naar de “oude” uitlijning/gewoonte.
Na de orientatie periode wordt Bowspring steeds natuurlijker en ontstaat een nieuwe houdingspatroon.
Zodra de student de basis Bowspring-vorm begrijpt en de helende eigenschappen kan voelen, zullen zij de Bowspring gaan integreren in elke activiteit voor de rest van hun leven.

Iedere keer wanneer we Bowspring beoefenen wordt het zenuwstelsel en het omliggende bindweefsel ingeprent met een nieuw uitlijningspatroon. We beginnen veranderingen te zien van het bindweefsel in de uiterlijke contouren en vorm, in aanvulling op onze veranderende psycho-emotionele patronen na een aantal weken.
Door het groeiende bewustzijn van onze individuele houdingsgewoonten zijn we in staat om een meer gebalanceerde uitlijning te kiezen en daardoor chronische klachten, pijnen en andere gezondheidsklachten op te helderen.

NA DE ORIENTATIE PERIODE

Zodra er een heldere ervaring is van een groeiend zelfbewustzijn en heling in lichaam en geest, zal de student geïnspireerd zijn om door te gaan met de Bowspring beoefening na een maand.
Wanneer de bekwaamheid in de katas (series bewegingen die mindful uitgevoerd worden) groeit, zal de vooruitgang in Bowspring sneller meetbaar worden in iedere daaropvolgende maand.
Elke dag groeit vertrouwen in het pad van zelf-kennis en ontwaken omdat we ons meer bewust worden van onze unieke en universele patronen van lichaam en geest.

Zodra we een staat van harmonie en balans ervaren kunnen we niet meer terug keren naar een staat van onwetenheid.
We kunnen de vrijheid en lichtheid die we hebben ervaren niet meer ontkennen.
Uiteindelijk zal onze hogere Zelf zich onbevredigd voelen wanneer we onbewust leven in de donkerte van pijn en lijden.
We kiezen om een hoger pad te bewandelen richting vrijheid en waar ons dagelijks leven rijk zal zijn in vreugde, liefde, creativiteit en bedachtzaamheid.

Dit artikel is vertaald uit het engels. Het oorspronkelijke artikel kun je lezen op de Global Bowspring website via deze link

doe mee met de bowspring oriëntatie maand in de yogastudio!

Wil je zelf ook ervaren wat Bowspring voor jou kan betekenen? Daarvoor hebben we nu een speciale oriëntatie maand samengesteld. Gedurende 1 maand volg je 2 of meer Bowspring lessen in onze Studio.
Meer over deze oriëntatie maan kun je hier lezen.

Het vierde trimester – Herstel en balans in de kraamtijd.

EN DAN BEN JE BEVALLEN – DE EERSTE 40 DAGEN

De zwangerschap staat in het teken van veranderingen in je lichaam, een kindje voelen bewegen in je buik, je voor bereiden op zijn of haar komst en uiteindelijk de bevalling.
En dan is je kindje er en misschien zit je op een roze wolk of misschien op een grijze. Of je je nu geweldig voelt of juist somber, of je nu een goede bevalling had of een hele heftige… de kraamtijd kan een hele overweldigende, emotionele en pittige tijd zijn! Een week lang heb je kraamzorg en misschien is je partner een paar dagen vrij (hopelijk langer) en dan staan veel vrouwen er alleen voor. En hebben veel vrouwen ook het gevoel dat het ‘gewone leven’ weer moet beginnen. Maar de eerste 40 dagen is een heel belangrijke periode! De kraamtijd duurt 6 weken.  En deze tijd wordt vaak het 4e trimester genoemd. In de eerste plaats omdat mensen babies als ze geboren worden nog helemaal afhankelijk zijn. Eigenlijk verhuizen ze van in je buik naar op/aan de borst. En dat is waar ze in het 4e trimester ook vaak het liefste zijn en het beste gedijen…Ze hebben dus veel aandacht en zorg nodig. Tegelijkertijd vinden er opnieuw allemaal veranderingen plaats in jouw hormoonhuishouding, in je lijf en in je emoties. Daar is eigenlijk ook veel aandacht, rust en zorg nodig en die gunnen veel moeders zich niet altijd! Het is ook best moeilijk om er de tijd en ruimte voor te vinden in die eerste weken. Terwijl goed herstellen en voor jezelf zorgen essentieel is voor het eerste jaar en hoe je je fysiek en mentaal voelt op de langere termijn.

Uit onderzoek blijkt dat best veel vrouwen de kraamtijd als een heftige tijd ervaren en hun persoonlijke wens en doel om borstvoeding te geven niet halen. Wanneer er betere voorbereiding, kennis en support is blijkt dat vrouwen beter herstellen, borstvoeding beter op gang komt en vrouwen zich in het algemeen meer in balans en tevreden voelen in deze intensieve periode als nieuwe moeder.

Je kunt echt op veel manieren voor jezelf (laten) zorgen in deze bijzonder tijd. In de workshop Het 4e trimester, herstel en balans in de kraamtijd leer je hier alles over! Je krijgt een indruk wat je kunt verwachten en tegenkomen in de kraamperiode en hoe je kunt zorgen voor meer balans en een voorspoedig herstel kunt bevorderen dmv zelfzorg, voeding, kruiden en meer.

De eerste workshop Het 4e Trimester is op vrijdag  6 oktober, van 14.00u – 17.00u

Locatie: de YogaStudio
Kosten:  €  45,– pp
aanmelden kan via de mail.

Spinning babies workshop met Jennifer Walker

WORKSHOP SPINNING BABIES 
voor verloskundigen, verpleegkundigen, kraamverzorgsters, doula’s, gynaecologen, zwangerschap yoga docenten, lichaamswerkers en andere zorgverleners die met zwangere vrouwen werken.


“I caught three babies in 24 hours and saved TWO from Caesarean Sections with Spinning Babies techniques!”
Aszani Stoddard, CNM

WANNEER: zaterdag 30 september
TIJD: 10.00u – 18.00u
LOCATIE: de YogaStudio Den Bosch, Hinthamereinde 17 Den Bosch.
KOSTEN: € 120,-  , early bird, inschrijving en betaling voor 15 september.
€ 150,-  , inschrijven en betaling na 15 september.

SPINNING BABIES WORKSHOP INHOUD
Spinning Babies is een aanpak om de fysieke relatie tussen de lichamen van de moeder en baby te optimaliseren voor het vergemakkelijken van de bevalling.
Spinning Babies geeft een nieuwe kijk op het verloop van de bevalling,  waarbij gekeken wordt naar de ligging van de baby en vorderen van de bevalling en geeft natuurlijke, fysiologische oplossingen. Spinning babies inzichten en technieken zijn bruikbaar bij thuis en ziekenhuis bevallingen en in elk pijn management plan.

Na deze workshop heb je vaardigheden die je makkelijk kunt integreren  in je praktijk. Het zal je manier van werken met zwangeren vrouwen en hoe ze bevallen transformeren.

DE 3 PRINCIPES VAN SPINNING BABIES ZIJN
Balans, zwaartekracht en beweging

HET DOEL VAN DEZE PRINCIPES IS
*De baby mogelijkheid geven om de kin op de borst te krijgen zodat de hoofdomtrek kleiner wordt.
* De baby mogelijkheid geven om te roteren zodat het kan indalen met het hoofd in de optimale positie.
* Het bekken van de moeder versoepelen en openen door houding en positie.
* Optimale ruimte maken voor de baby om in te kunnen dalen
* De baby zelf de kans te geven te bewegen in de ruimte die de moeder heeft kunnen maken met deze en andere technieken en hierdoor het aantal mogelijk nodige medische interventies te reduceren.

DE ONDERWERPEN DIE OP DEZE DAG AAN BOD KOMEN
– Bekijken welke invloed een AAA ligging (achterhoofdsligging, achterhoofd achter) heeft op de lengte van de zwangerschap en de bevalling.
– Het verkorten of voorkomen van een lange (posterior) bevalling en oplossingen voor wanneer voortgang stagneert.
– Krijg een nieuwe kijk op vooruitgang van de bevalling door te kijken naar de ligging van de baby in het bekken.
– Leer een serie van technieken (The Fantastic Four) om meer balans te brengen in het lichaam tijdens de zwangerschap en de bevalling. 

– Faciliteren van houdingen (voor de moeder) die de diameter van elke station in het bekken ( ingang, mid-bekken en uitgang) vergroten en indalen en/of rotatie van de baby bevorderen tijdens de bevalling.
–  technieken die je kunt inzetten tijdens de bevalling die een kunstverlossing als gevolg van niet vorderen kunnen voorkomen.

“The workshop was mind-blowing and a tour-de-force in the handiwork of teaching. Clear, concise, passionate and to the point with a sweet balance of fact, anecdote, discussion and hands on.”
Katrine Jonasen, www.gynzone.dk

Inschrijving kan bij de YogaStudio. (via onderstaand formulier of email)
LET OP: Er is beperkt plaats en de Spinning Babies workshops zijn vaak snel vol. Inschrijving gaat op volgorde van aanmelding.  Dus schrijf je vandaag in en verzeker je van een plek.

Taal: De workshop wordt gegeven in het Nederlands (en mogelijk hier en daar engels)

Heb je vragen? Neem contact op via contact formulier of email.

ABOUT JENNIFER WALKER
Jennifer Walker is a Spinning Babies Approved Trainer, experienced doula and co-founder of JJ
Doula Training, a comprehensive education program. Jennifer is currently the Chair of the NBvD
(Dutch Doula Association).
Jennifer works internationally offering lectures and workshops on topics related to understanding anatomy and physiology as a basis for respectful and effective care; continuous support of labour; birth trauma and birthing positions. Jennifer’s work often involves creating collaboration and understanding between disciplines. She finds great joy in bringing doulas, midwives, doctors and body workers together to improve care for women and babies.

A doula since 2006, Jennifer was one of the first certified doulas in the Netherlands. She was a
speaker at the 2012 Human Rights in Childbirth Conference in The Hague. Jennifer has a diplomain Foundations of Western Medicine. She is the mother of two teenaged sons.

FOR MORE INFORMATION ON JENNIFER WALKER & SPINNING BABIES

Een nieuwe beweging in Nederland


nieuw in nederland! bowspring….

Er is een nieuwe beweging ontstaan in de YogaStudio den bosch. Om precies te zijn een nieuwe bewegingsvorm genaamd Bowspring.
Deze nieuwe beweging begint al in te burgeren, helemaal na het Bowspring Workshop Weekend met de oprichters van de Bowspring Methode Desi Springer en John Friend afgelopen Juli in Den Bosch.

In dit artikel wil ik jullie meer vertellen over Bowspring en waarom deze methode revolutionair is in deze tijd.

wat is bowspring?

Bowspring is een bewegingsvorm die dynamisch en open is en die de natuurlijke curves terug brengt in het lichaam. Hierdoor ontstaat meer bewegingsvrijheid en lichtere manier van bewegen.
In  de Bowspring-houding staan het hart, heupen en hoofd centraal.  Deze drie delen van het lichaam worden zo uitgelijnd dat de natuurlijke curves terug gebracht worden in het lichaam.  (zie afbeelding).

1. Radiant Heart: de ribbenkast wordt in alle richtingen uitgezet en beweegt omhoog.
Het subsysteem van Radiant Heart zijn de armen en de handen, deze worden gebruikt  om de ribbenkast volledig te openen

2.  Heupen: de heupen bewegen naar achteren, waardoor er een curve in de onderrug ontstaat.
Het subsysteem van de heupen zijn de benen, knieën voeten. Door specifieke acties uit te voeren, o.a. het buigen van de knieën, bewegen de heupen en de liezen naar achteren en de bilspieren omhoog. Ook de achterkant van de beenspieren worden hierdoor actief.

3. Hoofd: als laatste wordt het hoofd zo uitgelijnd dat er ook in de achterkant van de nek een natuurlijke curve ontstaat en het keelgebied opent zich. Hierdoor kan spanning in de kaken makkelijker losgelaten worden en daardoor ook spanning in het buikgebied.

bowpsring als een natuurlijk medicijn!

Er zijn momenteel zoveel mensen met pijnklachten in o.a. onderrug, bovenrug, schouders, nek, knieën, enkels en voeten.
Omdat iedereen wel iets heeft lijkt het “normaal” te zijn in deze tijd of men zegt dat het komt door ouderdom.
Ik ben het hier niet mee eens! Veel pijnklachten die we ervaren komen door een verkeerde houding of oefeningen die niet juist uitgelijnd zijn. Ook voeding en stress speelt een grote rol hierin.

Bowspring werkt op de diepe houdingspieren en het bindweefsel. Er ontstaat meer circulatie in het lichaam waardoor het afvalstoffen (ook emotionele afvalstoffen) gaat loslaten. Dit wordt ook wel de: “flushing of the fascia” genoemd.
De Bowspringhouding geeft richting aan het bindweefsel, hierdoor zal het bindweefsel dichter naar de botten toe bewegen en op deze manier de botstructuur ondersteunen. Hierdoor ontstaat meer lichtheid in de bewegingen en in de ervaring van jezelf.

Nieuwe patronen aanleren

Bowspring is het opnieuw herstructureren  van je fysieke lichaam, dagelijkse bewegingen en mindset. Tijdens de oefeningen beweeg je met veel aandacht, bewustzijn zodat er meer inzicht ontstaat welke patronen je lichaam belasten en beperken. Bowspring leert je deze patronen lost te laten en nieuwe informatie aan het lichaam te geven waardoor meer balans en vitaliteit ontstaat. Je beweegt met aandacht en compassie  dit zorgt voor een veilige omgeving voor jezelf. Dat betekent niet over je grenzen gaan en compassie te hebben voor jezelf.
Dit geeft je de ruimte om tijd te nemen en om te experimenteren en te onderzoeken. Leven vanuit de volheid van je hart.

Heel ons leven worden we voornamelijk aangesproken op ons hoofd, op kennis buiten onszelf. Hierdoor raken we de verbinding kwijt met innerlijk weten en dat wat natuurlijk is.
Bowspring herinnert je eraan om te leven vanuit de volheid van je hart.

Bowspring voor iedereen!

Bowpsring is toegankelijk voor iedereen. Je kunt zelfs al zittend de positieve effecten van bowspring ervaren.
In de YogaStudio geven we verschillende Bowspring-lessen:

 •  Restorative Bowspring: . Deze les vraagt weinig fysieke inspanning, met behulp van “props” (hulpmiddelen) breng je het lichaam in de bowspring houding.
 • Bowspring basis: In deze les leer je de A-B-C’s en de rest van het Bowpspring alfabet.
 • Bowspring: In deze les gaan we ervan uit dat je bekend bent met de basis van de Bowspring methode, waardoor meer flow in de les ontstaat.
 • Bowspring voor mama’s: Deze les is speciaal voor moeders om weer balans te vinden in hun lichaam na zwangerschap en geboorte. De bowspring houding kan je helpen bij bekkenbodem-klachten, bij het dragen en tillen van je kind en zelfs bij meer energie ervaren gedurende dag.

Wil je meer weten over Bowspring of een keer meekomen doen met een van onze lessen? Stuur ons dan een bericht via het contactformulier hieronder.

Licht en Liefde,
Petra Kool & Laura Pijnenborgh

 

 

Rise and Shine

Rijs op en straal!

Ik zou het wel van de daken willen schreeuwen, als ik op straat om me heen kijk.
Herinner jezelf! Aan wie je bent, herinner jezelf aan de levensenergie die door je heen stroomt. Herinner het bewustzijn dat je bent. Zoveel groter dan je menselijke vorm, gedachten en overtuigingen.

Duizenden jaren hebben we ons geëvalueerd om rechtop te kunnen lopen en wat zie ik nu? In gedachten verzonken met de telefoon in onze hand groeien we langzaam aan weer gebogen, richting niveau neanderthaler. Terwijl kennis razendsnel tot onze beschikking is, zoeken we kennis buiten ons zelf. “Deskundingen zoals regeringen, artsen en instanties lijken het beter te weten dan wij zelf.

Rise and Shine!

Boor de bron van je innerlijke wijsheid aan. We lopen rond als bange dieren met onze staart tussen de benen en het hoofd omlaag. Veel keuzes die we maken zijn gebaseerd op angst. Wat ook niet vreemd is in een maatschappij die gevoed wordt met angst. Iedere dag krijgen we via verschillende media onze dagelijkse portie doomscenario’s en angst voor geschoteld. En als hapklare brokjes worden die nietsvermoedend geconsumeerd. Tot we vol zitten en verlamd zijn.

wat als…

De keuzes die we maken zijn veelal gebaseerd op angst.
Angst voor het onbekende en misschien zelfs wel angst voor onze eigen grootheid. Je eigen potentieel.
Want, wat als je jezelf zou kunnen genezen van pijn?
Wat als alle wijsdom, kennis en inzicht in jou aanwezig is?
Wat als jij in je volledige kracht en grootsheid stapt?
Wat als je je hoofd niet buigt of omlaag laat hangen.?
Wat als jij je hart opent en je armen naar voren uitstrekt om onvoorwaardelijk te geven of te ontvangen?
Wat als je jezelf groter maakt en helemaal laat zien in je puurheid, onschuld en imperfectie?
Wat als er geen enkele autoriteit buiten jezelf is?
Hoe zou dat zijn? Spannend? Jazeker! Onwennig? Check!
Zul je fouten maken? Ongetwijfeld! Zul je er uiteindelijk blij van worden? JAAAAH!

Het vraagt moed om je hoofd niet langer meer te buigen en als een struisvogel in het zand te stoppen. Om jezelf te openen zodat licht naar binnen kan schijnen en je kan zien in welke aspecten van je leven je nog meer aanwezig kunt zijn, waar je nog meer verantwoordelijkheid mag nemen.
Waar neem je dan  verantwoordelijkheid voor?
Voor jezelf!
Voor jouw liefde!
Voor jouw ongelooflijke mooie licht wat je mee genomen hebt hier op aarde.

Hart open, hoofd opgericht

En als een ander lichtje zijn of haar handen naar je uitreikt en zijn/haar hart opent voor jou, glimlach dan en als het spannend is benoem het! Ga op zoek naar de kleinste opening in jezelf en laat het licht daar naar binnen schijnen. Open jezelf voor ongekende en oneindige mogelijkheden die beschikbaar zijn, voorbij dat wat je kunt bedenken.

De eerste stap is het openen van je hart en dat kan niemand anders voor je doen. Dat kan alleen maar jij <3
En als het daar nu nog de tijd niet voor is, erken dat in jezelf. Weet dat je daar nu bewust voor kiest. Zodra je je hier bewust van bent, ben je al in je kracht. Want nu weet je dat je een keuze hebt en je iedere dag opnieuw kunt kiezen om op te rijzen en te stralen!

 

Liefde,
Petra Kool

Yoga om je dag mee te beginnen

Wat is er nou lekkerder dan ’s morgens fris wakker worden en weten dat er een hele dag met eindeloos veel mogelijkheden op je wacht? Weet dat jij het in je hebt om er een fantastische dag van te maken! Als je je richt op een ontspannen lichaam en geest, functioneer je het best en heb jij de touwtjes in handen. Het verschil tussen een prima dag en een geweldige dag kan ’m werkelijk zitten in wat je doet de eerste vijf of tien minuten nadat je wakker bent geworden.
(Tara Stiles in Powerfood, Yoga & Meditatie)

Blog door Sanne Mahieu

Dat vroeg opstaan niet voor iedereen even makkelijk is (me included!), begrijp ik misschien iets te goed. En hoewel yoga op ieder moment van de dag heel helend is en goed voor je gezondheid kan zijn, is er veel te zeggen voor het juist beginnen van je dag met yoga!

Redenen om vroeg uit bed te komen voor een yogales

Er zijn veel redenen te geven voor een vroege ochtend-practice, ik voel me na mijn yoga beoefening altijd veel beter in mijn vel. Niet alleen fysiek voel ik weer meer ruimte, maar ook in mijn hoofd is het een stuk kalmer.

Wat voor mij de belangrijkste redenen zijn waarom ik mijn dag graag begin met yoga, zet ik hier voor je op een rij:

 • Je neemt bewust even een moment om weer contact te maken met jezelf en na te gaan hoe je je vandaag voelt. Heb je goed geslapen en voel je je fit en uitgerust? Of ben je nog moe, voel je je gespannen, zijn er misschien gedachten of emoties die je aandacht blijven vragen? De antwoorden op deze vragen geven je de mogelijkheid de rest van de dag goed voor jezelf te zorgen. Wanneer je je moe voelt of gespannen, wees dan wat milder voor jezelf die dag. Door bewust contact te maken met je fysieke lichaam ben je gedurende dag dus beter in staat zijn voor jezelf te zorgen, omdat je beter voelt wat je echt nodig hebt, in plaats dat je je  hoofd je laat vertellen dat je dingen ‘moet’. Het beginnen met de dag vanuit de intentie goed voor jezelf te zorgen de beste motivator, om dit de rest van de dag vast te houden!

 • Wanneer we aan een nieuwe dag beginnen kunnen we onszelf soms overvoeren met mentale to do lijstjes voor de dag. Wanneer je nou juist vanuit kalmte je dag begint, leg je meteen een stevige basis voor de rest van de dag. Deze kalmte de hele dag vasthouden, of jezelf weer (sneller) herpakken wanneer dat nodig is, wordt zo een stuk makkelijker.

 • Je lichaam zal je dankbaar zijn wanneer je het vroeg in de ochtend lekker in beweging brengt. Dr. Gil Hedley verteld in een online presentatie over stijfheid in het bindweefsel die ontstaat in het lichaam wanneer we slapen. Om ervoor te zorgen dat deze stijfheid niet steeds meer permanent wordt wanneer we ouder worden, doen we er goed aan om ons lichaam iedere dag weer in beweging te brengen. Ook activeren we door te bewegen in de ochtend de bloedsomloop en lymfe flow, wat elementair is voor een goede weerstand.
 • Het stimuleert en verbetert de stofwisseling voor de rest van de dag en verbetert de concentratie (need I say more?)

 • Wanneer je veel in dezelfde houding zit gedurende de dag (op kantoor bijvoorbeeld) is het belangrijk wat ‘tegenbewegingen’ te maken zodat het lichaam zich niet steeds meer gaat ‘zetten’ naar het de hele dag voorover gebogen zitten bijvoorbeeld. Achteroverbuigingen in de yoga kunnen dan heel zinvol zijn.
  Wanneer je in de ochtend je dag al begint met het weer bewust worden van het lichaam en het aannemen van een goede houding, dan kun je dit de rest van de dag meenemen.

Kom je het een keer uitproberen?

Zoals ik al aangaf, is vroeg opstaan voor mij geen tweede natuur. Maar wanneer ik na de vroege ochtendles bij de Yogastudio om 8.15 de les afsluit en zie hoe goed studenten zich voelen na de les en hoe energiek en ontspannen ze de deur uitlopen met de hele dag nog voor zich, is het echt een cadeautje!

Sanne Mahieu geeft elke maandag en vrijdag les om 7.00u
We hebben ook een 7.00u les op woensdag en donderdag ochtend.
Zie ons lesrooster

THE POWER OF ACCOUNTABILITY AND BOWSPRING ALIGNMENT

We all have our own personal stories. Sometimes our stories can be hard, sad or unpleasant. You might even lose hope or faith.
Your heart feels broken and you experience physical pain. Your body might feel so contracted, stiff and painfull. It’s not possible to rewrite the stories that have already occurred. But we can choose how to respond in this present moment to what has happened to us in the past. We can choose to be accountable for our feelings and even for our own happiness.

the relation between the physical body and the emotional body

There is a relation between our physical body and our emotional body. When we experience stress, the fascia and muscles of our body hardens. Over time this will change our posture and even bone, muscle and fascia structure. The story of our body changes as well!
This works in two directions, first; how we feel can change our body and posture and second; our posture can change how we feel.

This is not a fairytale so change might take time and effort, but it’s possible! You can start changing your posture in this moment, while reading this text.
Changing your posture will change how you feel, it will create physical space and emotional space within you. Over time you will feel more powerful, open and light and you’ll be more open to look at the other circumstances that require change in your life. But this time it will feel natural, it will come from within you, it will be the calling of your own heart <3

How? The first step is taking a long deep breath in and out, and to just for this moment let go of what weighs heavy upon you and soften. Connect to your heart and open your heart for the possibility that you can feel light and free. And maybe for just a few seconds you will feel space, expansion and experience a glimps of light.

the heart is the key to change

The heart is the key for all change we would like to accomplish. We have to connect to our hearts again! Open up, soften and listen to what our heart is whispering to us instead of the constant  mind chatter of an overactive mind.

How to change our posture?

Sit up straight with your toe-pads softly touching the floor. It’s time to rise and let your inner light shine! Bring your attention to your heartcenter, chest and ribcage. This is place where the will of the heart resides. With your breath widen your ribs, then expand the ribs forward and back and last let your ribs rise up. Your fingertips can lightly touch your legs and your elbows widen to the side. Soften your shoulders, your radiant heart will now support your shoulders en let them flow up naturally. Now with your hands slide your butt back, this will create a curve in the lower back. Ribs are still widening and rising up, open your throat and theeth by floating your chin up. Exhale and open your mouth and your jaws.. aaahhhhhhhh. Now there is also a curve in the neck. Soften your eyes and bring your gaze upon the horizon.
Breath in this position a few times or minutes. Practice sitting like this several times during the day. It will create more circulation in your body, you will feel more energy afterwards.

Observe your tendencies like; rounding the lower back, dropping the sternum to the navel, lowering the chin and moving the head forward. This brings awareness of your unconscious tendencies. To change our stories we have to become more aware of our tendencies and habits.

May your radiant heart shine bright and light up your life and bring peace for all <3
Love,
Petra Kool

Desi Springer and John Friend are the founders of Bowspring and will be teaching an elemental bowspring weekend workshop in the Netherlands July 7,8 and 9th.
For more information about this workshop: click here